Co zrobić, żeby endorfiny zaczęły radośnie hasać po krwioobiegu? Hmmm.... są na to różne sposoby.
Oto jeden z lepszych - połówki dojrzałych gruszek zatopione w lekkim, migdałowym cieście z nutą wanilii.
Oto jeden z lepszych - połówki dojrzałych gruszek zatopione w lekkim, migdałowym cieście z nutą wanilii.
30 g masła
125 g drobnego cukru
3 żółtka
2 łyżki drobno zmielonych migdałów
125 ml mleka
3 gruszki
łyżeczka esencji waniliowej
Żółtka miksujemy z cukrem i roztopionym masłem, następnie dodajemy mielone migdały, mleko i esencję waniliową i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą.
Gruszki obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Połówki gruszek układamy po jednej w każdej z ceramicznych foremek do zapiekania i zalewamy ciastem Podane proporcje przewidziane są na 6 foremek o średnicy 11 cm. Pieczemy aż ciasto stanie się rumiane, 20-30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Inspiracja - "Food & Friends"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz