Spód:
120 g ciastek digestive
50 g masła
Masa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego (pół wiaderka)
100g białej czekolady
¾ szklanki drobnego cukru
4 jaja
łyżka esencji waniliowej
2 łyżki niesłodzonego budyniu śmietankowego lub waniliowego
garść mrożonych malin
Ciastka pokruszyć w malakserze (albo włożyć do
woreczka i rozkruszyć czymś ciężkim) i wymieszać z rozpuszczonym i
ostudzonym masłem, następnie wylepić masą dno tortownicy wyłożonej
folią aluminiową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Twaróg wymieszać w misce z budyniem, cukrem,
esencją waniliową i przestudzoną czekoladą, następnie dodawać po jednym
jajku i miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać
delikatnie na spód. Udekorować malinami (malin
nie rozmrażać). Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza w
kąpieli wodnej. Studzić przy uchylonym
piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 12 godzin.
*Proporcje na małą tortownicę 18-19 cm
Bardzo aprtycznie ten serniczek wygląda:-)
OdpowiedzUsuńczy można zrobić ten sernik bez esencji waniliowej ? Jak tak to czy ma być coś zamiast tego ???
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić esencję cukrem waniliowym. Jeśli całkowicie pominiemy wanilię, też się nic nie stanie.
Usuń