Ciastka z orzechami i białą czekoladą (proporcje na około 20 ciastek)
115 g masła85 g brązowego cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 tabliczka białej czekolady
50 g orzechów laskowych
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jasnej masy. Dodajemy rozmącone jajko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli, a następnie łączymy z masłem z cukrem i jajkiem. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i orzechy. Ciasto jest gęste.
Formujemy duże ciacha i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieką się ok. 10-12 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz