Cannelloni (porcja dla dwóch osób)
1 pęk świeżego szpinaku
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego sera (miękkiego) np. Korycina, Fety itp.
5 suszonych pomidorów
canelloni (ok 10 rurek)
sos pomidorowy (1 filiżanka)
starty ser Grana Padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży rozmaryn
natka pietruszki
Nadzienie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, którą podsmażamy do momentu zeszklenia. Dorzucamy liście szpinaku - pozbawione twardawych łodyżek (delikatnie rwiemy liście, jeśli są duże. Dorzucamy drobno posiekany czosnek. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
(Cały przepis tutaj).
Szpinak mieszamy ze startym serem (np. Korycińskim) oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami
Napełniamy rurki makaronowe gotowym nadzieniem. Wierzch polewamy sosem przygotowanym z pomidorów, czosnku i rozmarynu. Ja użyłam sosu pomidorowego (gotowego, ale homemade), który gotowałam kilka minut razem z wymienionymi składnikami.
Na koniec posypujemy startym serem - najlepiej Grana Padano. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni - przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz