Jedyny minus jest taki, że do ich przygotowania musimy użyć piekarnika, a w upalne, letnie dni potrzebna jest do tego odwaga i wytrzymałość.
Tartaletki zapiekane z pomidorami:
ciasto francuskie
2 jajka
1 filiżanka mleka
gałka muszkatołowa
listki bazylii
pomidory (najlepiej koktajlowe)
2 czubate łyżki startego sera (twardego)
Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem francuskim. Podpiekamy w temperaturze ok. 180 stopni aż do uzyskania lekko złotego koloru.
Pomidorki kroimy w plastry i rozkładamy na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru soku.
Jajka mieszamy z mlekiem i z tartym serem (np. Parmezanem lub Bursztynem). Dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajemy listki bazylii.
Podpieczone tartaletki wypełniamy masą jajeczną oraz plastrami pomidorków. Wierzch możemy dodatkowo posypać odrobiną startego sera.
Całość pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut (aż do całkowitego ścięcia się masy).
Podajemy z sałatą polaną oliwą z octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz