Przepis na biszkopt, który jest bazą tortu, pochodzi z zeszytu z przepisami Pani E. Odkąd pamiętam, Pani E. zawsze taki piekła i jest to przepis niezawodny.
Biszkopt
6 jaj
20 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg drobnego cukru
Krem
duże opakowanie serka mascarpone (500g)
0,5 l śmietanki 30-36%
cukier 4-5 łyżek
1 łyżka esencji waniliowej
Maliny w syropie
Opakowanie malin, można użyć mrożonych
3 łyżki złotego syropu
trzy łyżki wody
Biszkopt można przygotować dzień wcześniej, a nawet dwa dni wcześniej. Proporcje zostały przewidziane na standardową tortownicę o średnicy 21 cm. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki. Przygotowujemy syrop malinowy. Do zagotowanej małej ilości wody wrzucamy maliny, kiedy zaczną się rozpadać, słodzimy złotym syropem (patent Pani S.) Przygotowujemy krem. Ubijamy na sztywno śmietankę, dodajemy cukier, esencję waniliową. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy masę mikserem na najmniejszych obrotach, uważając, żeby krem się nie zważył.
Krążki biszkoptu smarujemy najpierw syropem malinowym, następnie nakładamy krem. Całość dekorujemy kremem i owocami. Tym razem do dekoracji użyłam truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz