Podobno najlepszym posiłkiem na tak ekstremalnie zimne dni są zupy. Ok! Jadłam dwa dni z rzędu zupę z dyni, mogę więc bez wyrzutów sumienia zapodać coś zupełnie innego.
Buszując po kolejnych kulinarnych blogach natknęłam się na Galette. Przypomniał mi się maj...W ramach powrotu do przeszłości - odrobina wspomnień - czyli ostatnia wizyta w Lyonie u A i J.
Totalny chillout : słońce, upał, szukanie street artu, oglądanie nowego Allena, obowiązkowe wizyty na targu jedzeniowych wspaniałości, wieczorne koncerty jazz'owe, pikniki, bieganie po muzeach: sztuk pięknych, sztuki nowoczesnej, a przede wszystkim kolejne spotkanie z kulturą francuską - szczególnie poprzez jej kulinarny aspekt. I powiedzmy to głośno: ilości jedzenia były hurtowe, ale jak inaczej można poznać inną kulturę? No jak? I jeszcze te litry, a może nawet hektolitry...
Lyon |
Najlepsze różane i lawendowe lody pod słońcem |
Wróćmy jednak do Galette - może narażam się na krytykę. Może usłyszę od wiadomych - i co tu dużo mówić jednak uprawnionych do tego osób, że źle to robię, że profanuję, że Francuzi robią to zupełnie inaczej, że mam sobie dać spokój i zająć się lepiej bigosem. Zaryzykuję jednak, bo ten przepis za mną "chodzi" od kilku dni.
Galette z cukinią
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki, schłodzonej w lodówce przez 30 minut
120 gr schłodzonego masła,
1/4 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie kwaśna śmietana)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki lodowatej wody
sól
Nadzienie:
1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki
1 łyżka plus 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 średni ząbek czosnku,
1/2 szklanki sera ricotta
1/2 szkl. tartego sera Bursztyn (albo Parmezan)
1/4 szkl. tartego sera Korycińskiego
rozmaryn (albo świeża bazylia)
odrobina startej gałki muszkatołowej
Do posmarowania:
1 żółtko ubite z 1 łyżeczką wody
W dużej misce łączymy mąkę z solą. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy, aż utworzą się grudki. W małej miseczce łączymy jogurt, wodę i sok z cytryny - dodajemy do masła z mąką.
Zagniatamy ciasto - nie za długo. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Cukinię pokrojoną w plastry solimy i rozkładamy na papierowym ręczniku - odstawiamy na 30 minut i zbieramy nadmiar wody.
W małej misce łączymy oliwę i drobno pokrojony czosnek.
W kolejnej misce łączymy starte sery - z ricottą i łyżeczką oliwy z czosnkiem. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól (jeśli trzeba).
Na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na 30 cm okrąg. Rozsmarowujemy sery, układamy cukinię i polewamy resztą oliwy z czosnkiem. Brzeg zawijamy i smarujemy żółtkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 30-40 minut (aż brzegi nabiorą złotego koloru).
Bon appétit!
Żródło: White Plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz