Składniki
polędwica wołowa
mielony pieprz
oliwa
czosnek
świeży rozmaryn
sól morska
masło
Polędwicę wołową kroimy w poprzek włókien na grube plastry, które rozgniatamy dłonią. Posypujemy pieprzem. Na patelni powoli rozgrzewamy oliwę, do której dorzucamy dwa rozgniecione ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Kiedy uwolnią swój aromat usuwamy je i zwiększamy temperaturę. Steki smażymy z obu stron. Czas smażenia zależy od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubimy. Ja lubię średnio wysmażone.
Solimy dopiero usmażone mięso. Podajemy z masłem czosnkowym, którego przygotowanie jest również banalnie proste. Ucieramy posiekany ząbek czosnku z odrobiną soli, następnie dodajemy drobno posiekany rozmaryn (jeśli jeszcze bardziej chcemy podkreślić rozmarynową nutę) i masło. Zawijamy w folię kuchenną, formując zgrabny rulonik i chłodzimy w lodówce lub w zamrażalniku. Po wyjęciu kroimy maślany rulon w krążki, które układamy na gotowych stekach.
Dziś podałam steki w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki z buraków, ale to już zupełnie inna
historia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz