niedziela, 12 lutego 2012

Pieczone ziemniaki

Przepis na pieczone ziemniaki pochodzi od Jamie Olivier'a. To niezawodny dodatek do mięs i ryb, a także samodzielne danie. Jeśli piekę rybę, zazwyczaj przy okazji piekę ziemniaki. Są aromatyczne, kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Najlepszą rekomendacją  niech będzie to, że kiedy ziemniaki zniknęły z talerza Pana J., zaczęły migrować z mojego talerza na jego, a gdy i mój talerz całkiem opustoszał, Pan J. postanowił pomóc rozprawić się z ziemniakami Pani O.

Składniki
ziemniaki
oliwa
sól
kilka ząbków czosnku
zioła (świeże lub suszone)

Jamie Olivier w swoim przepisie poleca, aby ziemniaki podgotować. Przyznam, że czasem to robię, a czasami nie. Dziś tego nie zrobiłam i nic się nie stało, były równie kremowe wewnątrz, jak zawsze, ale pewnie zależy to od gatunku ziemniaka. Pokrojone ziemniaki polewamy oliwą, posypujemy posiekanymi ziołami i solą morską. Najbardziej lubię drobno posiekany rozmaryn lub tymianek, chociaż nie pogardzę i majerankiem.  Dorzucamy jeszcze kilka ząbków czosnku w całości, które wcześniej rozgniatamy przy pomocy noża o szerokim ostrzu. Pieczemy aż ziemniaki staną się złote.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz