Tylko mango lassi może mnie uratować i sprawić, że upał nie będzie już straszny.
Są różne jego wersje - w zależności od dodatków: począwszy od szczypty soli, kardamonu, albo szafranu. Najważniejsze, żeby było dobrze schłodzone.
Mango lassi (1 szklanka)
1 mango (dojrzałe)
1 jogurt naturalny (mały kubek)
1 filiżanka mleka
cukier / miód (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki szafranu namoczonego w ciepłej wodzie (4 łyżki wody)
kostki lodu (opcjonalnie)
Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i miksujemy z jogurtem. Dolewamy mleko. Najlepiej, żeby jogurt i mleko były zimne. Szafran zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Jeśli mango nie jest wystarczająco dojrzałe (czyli słodkie) dosładzamy cukrem lub miodem. Dodajemy szafran (razem z wodą) i ewentualnie rozkruszony lód.
Szafran możemy zastąpić kardamonem lub szczyptą soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz