czwartek, 2 maja 2013

Sałata z liści botwiny i szpinaku - ze szparagami i awokado

Pierwsza w tym roku zielono - buraczkowa sałata. Aż brak mi słów, bo czekałam na te smaki długo i bardzo niecierpliwie, ale warto było!
Uwielbiam!
Nic więcej nie muszę mówić, bo tego trzeba spróbować.


Sałata z liści botwiny i szpinaku (ze szparagami)
garść świeżych listków botwiny (wraz z malutkimi buraczkami)
garść świeżych listków młodego szpinaku
1/2 awokado
kilka rzodkiewek
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 dymka
ser Grana Padano
liście świeżego tymianku

Sos: łyżeczka musztardy (aktualnie używam musztardę z whisky i zielonym pieprzem), 1 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, odrobina syropu z agawy (dla osłody).

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Gotujemy na parze około 7-10 minut.
Umyte liście botwiny i szpinaku (surowe) układamy na talerzu. Na ich wierzchu kładziemy pokrojone rzodkiewki, awokado, cebulkę dymkę oraz pokrojone młode buraczki (te, których liście zostały rozłożone na talerzu - nic nie może się zmarnować!). Dodajemy pokrojone na trzy części szparagi oraz płatki twardego, dojrzewającego sera - Grana Padano (można też użyć sera koziego).
Na samym końcu sałatę skrapiamy sosem i posypujemy listkami świeżego tymianku.

Można podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz