środa, 24 października 2012

Kasza pęczak z dynią

Pęczak, to moja ulubiona kasza. Nie ma drugiej takiej. Lubię go, za to, że nie jest zbyt drobny, że ma orzechowy smak, że jest twardawy, że można go dodać do zupy, że można go jeść na zimno w sałatce i na ciepło z warzywami. Jesień i zima, to idealny czas, żeby go regularnie przyrządzać.

Pęczak z warzywami
1 kubek kaszy pęczak
woda (do ugotowania kaszy)
dynia
marchewka
por
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa (do smażenia warzyw + do sosu z natki pietruszki)
orzeszki piniowe (podprażone)


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie - trwa to dłuższą chwilę, więc równolegle przygotowujemy warzywa. Zaczynamy od podsmażenia na oliwie pokrojonej w pół-talarki marchewki (ok. 5-7 minut). Dorzucamy do niej pokrojonego w paski pora, a następnie dynię i czosnek. Całość smażymy aż wszystko odpowiednio zmięknie (podlewając od czasu do czasu wodą, żeby warzywa - zwłaszcza por i czosnek- się nie przypaliły).
Listki pietruszki (pozbawione łodyg) miksujemy razem z oliwą, dzięki temu powstaje aromatyczny - zielony sos.
Ugotowaną kaszę odcedzamy i łączymy z warzywami - całość doprawiamy solą i ulubionymi ziołami (np. tymiankiem) jeszcze przez chwilę razem podsmażamy. Na koniec łączymy z pietruszkowym sosem i posypujemy podprażonymi orzeszkami piniowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz