niedziela, 10 marca 2013

Zupa maślano - pietruszkowa


Natka pietruszki - taka sobie zwykła zielenina. Niepozorna, łatwo dostępna, można by wręcz rzec - mało wyszukana, ale czy aby na pewno powinno się ją bagatelizować? Ja bez jej dodatku nie wyobrażam sobie wielu dań: chociażby zup, niektórych surówek, gotowanych ziemniaków, warzywnych kotlecików, czy pietruszkowej wersji pesto!
Jestem gotowa jeść jej dużo, a zupa, o której dziś mowa, jest jej pełna! Jeśli ktoś lubi pietruszkę, to odnajdzie w tej zupie: niebiański smak, będący połączeniem pietruszki i masła, lekką słodycz warzywnego wywaru i delikatność małych kluseczek.

Zupa o wysokiej zawartości natki pietruszki:
wywar warzywny
natka pietruszki (1 pęczek na jedną porcję zupy)
masło (1 czubata łyżeczka na 1 porcję zupy)


Zupę przygotowujemy na bazie wywaru warzywnego, który gotujemy 2-3 godziny. Tylko ten etap wymaga czasu. Sekretem zupy jest to, że dzieło musi zostać zwieńczone dosłownie na chwilę przed samym podaniem.
Podsumowując - wywar możemy ugotować dzień wcześniej, ale dokończyć zupę musimy na sam koniec, bo podstawowym wrogiem natki pietruszki jest czas i wysoka temperatura, a zupa musi być świeża i intensywnie zielona.

Z natki pietruszki usuwamy łodygi, a liście kroimy drobno. Wrzucamy do blendera i miksujemy z filiżanką ciepłego wywaru. Pietruszkowy mix dodajemy do reszty podgrzanego bulionu. Dodajemy masło i całość ponownie miksujemy. Na tym koniec gotowania. Niczego już nie podgrzewamy.

Zupę podajemy z lanymi kluseczkami.

Lane kluski (1 porcja)
1 duże jajko
2 łyżki mąki
odrobina ciepłej wody (ok. 1 łyżeczka)
szczypta soli
woda (do ugotowania klusek)

 

Jajko mieszamy z mąką, solą i wodą - musi powstać jednolita, dosyć gęsta masa, którą będziemy mogli przelać (do wrzącej osolonej wody) przez durszlak z dużymi oczkami (dzięki temu kluseczki będą równe i zgrabne). Gotujemy przez chwilę (ok. 3 minuty) aż wypłyną na wierzch wody. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z wody. Gotowe!




1 komentarz:

  1. Pietruszkę uwielbiam, zielone zupy też, a ta wersja - cudna a dodatek - niespotykany!

    OdpowiedzUsuń