środa, 21 marca 2012

Owsianka truskawkowa

Odliczam dni do czerwca. Uzbrajam się w cierpliwość i czekam z utęsknieniem na świeże truskawki. Najlepsze są te prosto z krzaczka, rozgrzane słońcem, mogą być nawet lekko opiaszczone, nie za bardzo dojrzałe, bo takich nie lubię.
Pozostaje mi o nich marzyć lub pocieszać się mrożonymi, które dodaję na przykład do owsianki.


Owsianka z truskawkami (porcja na jedną miseczkę)
2 garści płatków owsianych
1 jogurt naturalny
kilka mrożonych truskawek
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka prażonego ziarna sezamu
kilka pokrojonych i podprażonych migdałów


Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby wchłonęły wodę i jednocześnie zmiękły. Jogurt naturalny mieszamy z łyżką syropu z agawy (lub cukru) i mieszamy z płatkami. Truskawki rozmrażamy i rozgniatamy - w razie potrzeby również słodzimy syropem z agawy*. Dodajemy do płatków z jogurtem. Posypujemy migdałami i sezamem.
Tym sposobem kulinarnie i mentalnie przybliżamy się do truskawkowego sezonu - odliczając dni do czerwca!

* Jestem ostatnio uzależniona od wszelkiego rodzaju syropów, będących alternatywą dla cukru, czy miodu (którego zapasy dawno zniknęły z mojej kuchni). Niedługo napiszę o nich coś więcej, bo warto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz