sobota, 24 marca 2012

Tapenada z czarnych i zielonych oliwek

Tapenada - pasta z oliwek. Można tworzyć jej różne wersje. W podstawowej są oliwki, kapary, zioła i oliwa. Dziś - moja wersja - zawiera oliwki mieszane: czarne i zielone, kapary, czosnek, pieprz, chilli i rozmaryn oraz oliwę.
Hmm... będą grzanki z tapenadą!

Tapenada:
1/2 małego słoiczka czarnych oliwek plus 1/2 słoiczka zielonych oliwek
2 łyżki kaparów
1 ząbek czosnku
czarny pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn

Do blendera wrzucamy oliwki, czosnek, kapary, rozmaryn i zmielony pieprz - miksujemy. Dodajemy oliwę - w ilości takiej, aby miksowana masa zmieniła się w gęstą, aksamitna pastę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz