piątek, 16 marca 2012

Ratatouille

 


Co można wyczarować z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli, czosnku i pomidorów? W zasadzie odpowiedzi jest wiele, ale jedną z nich jest ratatouille (zwane czasem "ratatują"). Danie charakterystyczne dla krajów wybrzeża Morza Śródziemnego. Może nie jest to najpiękniejsza potrawa, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Poza tym - jest łatwa do przygotowania. A to już dwa poważne argumenty na "tak"!


Ratatouille
2 cukinie
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pomidory / sos pomidorowy
sól, pieprz
tymianek
oliwa

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek i paprykę. Po kilku minutach dodajemy resztę pokrojonych w większe kawałki warzyw (oprócz cukinii - tę dodajemy po chwili). Na koniec dodajemy pomidory  (lub sos pomidorowy). Całość dusimy 30 - 40 minut - aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz