poniedziałek, 26 marca 2012

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Przesilenie wiosenne dopadło mnie jak nigdy dotąd. W tym roku nie udało mi się oszukać zmysłów. Nawet żołądek zorientował się , że siódma rano nie jest wcale siódmą, tylko szóstą i że ktoś tu najwyraźniej oszukuje. Co tu zrobić jak w ciągu dnia nic się nie chce - no może tylko spać - a w nocy, to już nie jest takie oczywiste, bo wbrew rozsądkowi spać już nie można!?
Trzeba zrobić coś, żeby zachciało się chcieć. Na przykład zacząć od zupy z dyni z mlekiem kokosowym.


Zupa z dyni z mlekiem kokosowym:
1/2 małej dyni Hokkaido
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1 mała puszka mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki oliwy

Zieloną pastę curry podsmażamy na oliwie, dorzucamy dynię i czosnek, smażymy do momentu, gdy dynia zacznie się rozpadać i zmięknie (możemy dolać odrobinę wody). Całość miksujemy blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Możemy dodać ryż jaśminowy i posypać natką pietruszki.



Miseczka zupy dyniowo - kokosowej rozgrzeje, rozbudzi, wzmocni i pomoże zwalczyć objawy przesilenia wiosennego. Podobno wystarczą dwa dni, żeby organizm przestawił się na czas letni. Zobaczymy zatem co będzie jutro!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz