niedziela, 8 lipca 2012

Wino z lekką nutą lawendy

Hitem ostatnich dni okazała się lawendowa wersja francuskiego kiru. Oczywiście kir, to koktajl, którego składnikami są: białe wino i likier porzeczkowy, ale wersja (inspirowana kirem) zaproponowana przez Panią W. okazała się być oszałamiająco dobra (zwłaszcza w gorący, letni, lipcowy wieczór).
Zadanie na pierwszy rzut oka wydaje się proste. Potrzebujemy jedynie butelkę wytrawnego białego wina (dobrze schłodzonego) i syrop lawendowy (z którym w Polsce może być jednak problem, ale we Francji już nie. Najlepiej więc mieć tam swojego człowieka).
Połączenie tych dwóch smaków jest wyjątkowe. Każdy, kto kocha zapach lawendy i lubi białe wino, powinien spróbować tej mieszanki.
Powiem szczerze, że można oszaleć na puncie "lawendowego wina".

Składniki:
Białe wino (wytrawne)
Syrop lawendowy

Proporcje na jeden kieliszek: 1/4 syropu, 3/4 wina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz