czwartek, 24 maja 2012

Tort z kremem z mascarpone i owocami

Maj i czerwiec to w mojej rodzinie czas świętowania. Oznacza to nieprzerwane pasmo urodzin,  imienin oraz mniej lub bardziej pamiętnych rocznic. Radosny orszak otwierają dwie Panie O. - duża i mała, które w maju obchodzą urodziny. A skoro są urodziny, to absolutnie niezbędny jest tort. Nie będzie to tort dla księżniczki, będzie to tort dla "grandziary", bo tak sama o sobie mówi mała Pani O. i muszę przyznać, wie co mówi...
Przepis na biszkopt, który jest bazą tortu, pochodzi z zeszytu z przepisami Pani E. Odkąd pamiętam, Pani E. zawsze taki piekła i jest to przepis niezawodny.


Składniki
Biszkopt
6 jaj
20 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg drobnego cukru

Krem
duże opakowanie serka mascarpone (500g)
0,5 l śmietanki 30-36%
cukier 4-5 łyżek
1 łyżka esencji waniliowej

Maliny w syropie
Opakowanie malin, można użyć mrożonych
3 łyżki złotego syropu
trzy łyżki wody


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mieszamy mąkę ziemniaczana, tortowa i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszankę do ubitych jajek z cukrem, starając się wbić do masy jak najwięcej powietrza. Smarujemy tłuszczem jedynie dno tortownicy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170-180 stopni, ok 45 minut, lub do "suchego patyczka".
Biszkopt można przygotować dzień wcześniej, a nawet dwa dni wcześniej. Proporcje zostały przewidziane na standardową tortownicę o średnicy 21 cm. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki. Przygotowujemy syrop malinowy. Do zagotowanej małej ilości wody wrzucamy maliny, kiedy zaczną się rozpadać, słodzimy złotym syropem (patent Pani S.) Przygotowujemy krem. Ubijamy na sztywno śmietankę, dodajemy cukier, esencję waniliową. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy masę mikserem na najmniejszych obrotach, uważając, żeby krem się nie zważył.
Krążki biszkoptu smarujemy najpierw syropem malinowym, następnie nakładamy krem. Całość dekorujemy  kremem i owocami. Tym razem do dekoracji użyłam truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz