niedziela, 5 lutego 2012

Jajka zapiekane w kokilkach

Niedzielne śniadaniowe dylematy: jajko na miękko czy jajówka? Jedno gotowane, drugie smażone. To może dla urozmaicenia, dziś będzie pieczone: w kokilce, ze szpinakiem i z serem, a do tego grzanki z razowca?

Przygotowanie:
Jedno jajko na jedną kokilkę
szpinak wcześniej podsmażony z cebulką i gałką muszkatołową z dodatkiem odrobiny śmietany
1 łyżka gęstej śmietany (dodatkowo)
tarty ser
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 

Kokilki smarujemy masłem. Na dnie kładziemy wybrane dodatki np. szpinak, plastry pomidora - cokolwiek nam się zamarzy. Wbijamy jajko (tak, żeby nie uszkodzić żółtka). Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany, ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej, solimy, pieprzymy i posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy od 12 do 15 minut. Maksymalny czas daje nam pewność, że białko będzie ścięte, podczas gdy żółtko pozostanie płynne). Jajka zapiekamy w kąpieli wodnej (wstawiamy do naczynia żaroodpornego z wrzątkiem - woda powinna zakrywać w połowie wysokości kokilki).
Podajemy z grzankami posmarowanymi masłem.


Pysznej niedzieli!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz