niedziela, 8 kwietnia 2012

Jajka faszerowane - pietruszkowe

Jajka, to niekończąca się opowieść: jajko na miękko, na twardo, jajecznica z tym, czy z tamtym, jajko sadzone, jajko w kokilce, omlet... A jaki jest najprostszy przepis na jajka faszerowane? Jajko, masło, natka pietruszki, sól i pieprz.I tyle!
Może najpiękniejsze to one nie są. Na zdjęciach wyglądają jak by były stylizowane na kotlety, ale tym razem można zrobić wyjątek i pominąć walory estetyczne. Smak wygrywa bezdyskusyjnie, bo najlepsze są najprostsze połączenia, a jajko lubi masło i pietruszkę. Ten przepis znany jest w naszej rodzinie od bardzo dawna i wykorzystywany na Wielkanoc, ale i nie tylko.


Jajka faszerowane (z natką pietruszki)
7 jajek
1/3 kostki masła
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
tarta bułka
masło do smażenia

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu każde jajko (jeszcze w skorupce) kroimy wzdłuż - na pół. Wyjmujemy łyżką białko, żółtko i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, masło, sól i pieprz - mieszamy i nakładamy do skorupek jajka. Napełnione połówki jajek obtaczamy w tarej bułce i smażymy na maśle do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz