czwartek, 19 kwietnia 2012

Ryba z pesto

Ryba lubi pesto. Pesto lubi rybę. A ja lubię rybę z pesto. Że niby jak pesto, to tylko makaron? Nic z tych rzeczy. Można spokojnie użyć mieszaniny podobnej do pesto, jako marynaty do ryby.


Pesto - marynata do ryby
1 garść listków bazylii
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
łyżeczka soku z cytryny

Listki bazylii rwiemy lub siekamy drobno. Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Łączymy wszystko razem i tak przygotowaną marynatę nakładamy na filet z ryby (np. na dorsza, pstrąga, łososia).
Odstawiamy rybę do lodówki na około godzinę. Solimy i pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ja lubię jeść tak przygotowaną rybę z cukinią gotowaną na parze. Dorzucam do niej tylko prażone pestki dyni i płatki parmezanu. Do tego jeszcze oliwa z czosnkiem, świeżo mielony pieprz i natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz