sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek z kajmakiem i gorzką czekoladą

W tym roku kolekcja tradycyjnych mazurków została powiększona o kolejne cudo. Tym razem jest to połączenie słodkiego ze słonym, kruchego z kremowym, jasnego z ciemnym... Można by tak wymieniać bez końca, a rzecz jest prosta i genialna jednocześnie. Maślane ciasto, słodko - słony kajmak i super gorzka czekolada. Mniam!!

Spód - z kruchego ciasta
160 g mąki pszennej
50 g cukru
1 małe żółtko
90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
szczypta soli
2 łyżeczki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki ciasta siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy.  Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę (lub okrągłą formę) i nakłuwamy widelcem. Z ciasta pieczemy dwa blaty: jeden na spód i drugi jako wierzch (z obwódką).
Pieczemy ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia.

Kajmak
400 ml mleka (3,2%)
200 ml śmietanki tortowej
200 g cukru
szczypta płatków soli morskiej

1/2 tabliczki czekolady (72 %)

Mleko, śmietankę i cukier gotujemy w rondelku o grubym dnie (na średnim ogniu). Co jakiś czas mieszamy trzepaczką, żeby zapobiec przypaleniu, gdyż masa będzie stopniowo tężeć (zwłaszcza na ściankach). Proces jest dość długi, ale trudno dokładnie określić czas przygotowania. Gotowa masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany i złoto - brązowy kolor. Po przestygnięciu gotowej masy, dodajemy szczyptę soli morskiej.


Kruchy spód smarujemy ostudzonym kajmakiem i odstawiamy ponownie w chłodne miejsce.
W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (najlepiej 72 %).


Mazurka z kajmakiem ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do jej zastygnięcia.
Inspiracja - Trufla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz