Co nam jest potrzebne? Niewiele! Skoro to lemoniada, to bierzemy: cytrynę (albo limonkę), korzeń imbiru i odrobinę miodu. No i wodę oczywiście.
1 i 1/2 cytryny
kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm)
1 łyżka miodu
500 ml wody mineralnej (jeśli lubimy bąbelki, to może być gazowana)
Cytrynę kroimy na dwie części - z jednej musimy odkroić tyle plasterków, ile szklanek chcemy później napełnić. Z reszty wyciskamy sok. Imbir ścieramy na drobnej tarce (możemy z korzenia odkroić również parę cienkich plasterków do dekoracji. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Możemy dodać jeszcze kostki lodu oraz listki mięty. Przed rozlaniem - do każdej szklanki wkładamy plaster cytryny i imbiru.
o!mucha Ci wpadła do szklanki ;-P
OdpowiedzUsuńNo nie upilnowałam robala!
OdpowiedzUsuń